Dojo Kun & SuHaRi

Doju Kun

De grundläggande reglerna "dojo-kun" skall följas och kunnas av varje medlem.

Reisetsu O Mamori - Följ reglerna.
Ett generellt gott uppförande i Dojon måste även kompletteras av följande regler;

Shingi O Omanji - En student måste ha lojalitet mot sin instruktör.
Detta är en av de viktigaste reglerna inom Budo. Det är inte möjligt för någon att ändra instruktörens stil – De som tro det kommer inte kunna lära sig rätt etikett och Budo anda.

Jojitsu Ni Oberezu - Lärare och elever är inte jämlika.
Utanför Dojon kan du vara vän med din Sensei men dra inte nytta av denna vänskap i träningen.

Shinkenmi Ni Tesseyo - Var seriös i ert utövande.
Ingen nonchalans, tjattrande, rökning, tuggummituggande, ätande eller drickande i Dojon. Koncentrera er enbart på karate och träna hårt i allt du gör. Dojon är inte en mötesplats och besökare och studerande skall respektera dess regler och principer.

Su Ha Ri

'SUHARI' är ett gammalt och viktig kampsportsbegrepp i Japan.

SU indicates that a beginner must correctly copy all karate techniques from his instructor.

HA means that after a number of years of training, when the karateka has attained a high degree black belt, he is allowed to develop new techniques provided they are improvements. This applies to all movements with the exception of basic techniques.

RI is the highest form. It means that after an even longer period of training than for HA, the Karateka must be able to perform all forms of karate automatically, not stopping to think about his moves.

Uppdaterad: 17 MAR 2017 21:06
Skribent: DKK